Bratislavský organový festival bude vhodnejší aj pre rodiny s deťmi

04.07.2013 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) – Medzinárodné hudobné podujatie pod novým názvom Bratislavský organový festival (BOF) pokračuje v nadväzovaní 30-ročnej histórie skončeného festivalu Dni organovej hudby. Jeho druhý ročník sa uskutoční od 9. do 21. júla na tradičnom mieste v Hudobnej sieni Bratislavského hradu s jednou výnimkou v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Redute.

"Po štvorročnej prestávke spôsobenej rekonštrukciou Bratislavského hradu sme vlani začali s novým festivalom na podnet zakladateľa Dní organovej hudby profesora Ferdinanda Klindu. Vydarená premiéra nás podnietila pokračovať aj s určitými novinkami a rozšírenou dramaturgiou," povedala na dnešnej tlačovej konferencii dramaturgička festivalu Andrea Serečinová.

Medzi zmeny patrí začiatok koncertov o 17. hodine, čo je vhodnejšie aj pre rodiny s deťmi. Okrem recitálov zaznejú výnimočné koncerty s dvoma hudobníkmi. Maďarské duo László Fassang a Balász Dongó Szokolay zahrá improvizácie na ľudové melódie z Karpatskej kotliny. Fassang je držiteľ významných medzinárodných ocenení v hre na organe a multiinštrumentalista Szokolay ho bude sprevádzať na dychové nástroje – gajdy, saxofón a píšťalky.

"Unikátny bude aj koncert pre štyri ruky a štyri nohy organového taliansko-japonského manželského páru Alex Gai a Ai Yoshida. Pre takúto hru je celosvetovo veľmi obmedzený repertoár a zahrajú u nás neznáme diela," prezradil umelecký vedúci BOF Marek Vrábel.

Virtuózne organové transkripcie predvedie slovenská organistka žijúca v Nemecku Bernadeta Šuňavská. "Tento koncert bude v Redute, pretože tam je najlepší organ na Slovensku a na hradnom s menším registrom sa to nedá zahrať. Transkripcie sú upravené neorganové skladby a naša hudobníčka je v tomto odbore jedinečná. Bude to na Slovensku prvý transkriptívny koncert," dodala Serečinová.

Na BOF sa s organovým recitálom samostatne predstavia Irena Chřibková (ČR), Ervin Messmer (Švajčiarsko) a Imrich Szabó (SR).

Festival sa koná s podporou Ministerstva kultúry SR a ďalších inštitúcií pod patronátom predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku. Je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávnosti 2013 hlavného mesta SR.
 

Vyberte región